Golvad av antifeministerna


Hade tråkigt så jag gick på bio och såg Easy A. Kul, charmig, lite fyndig av och till. Salongen var fylld till bredden med jullovsfirande 15-åringar som kröp ihop i biostolen och tyckte att det var pinsamt när huvudrollen i filmen gjorde bort sig på dejt.

Men så slår den till, sex-and-the-city-attacken, som ett knytnävsslag. Man tror att man går och ser en charmig, oskyldig, lättsam highschoolfilm men går därifrån med den amerikanska kristna högerns moralkakor nerkörda i halsen. Fast de är liksom nerkörda i smyg, som partypiller i någon annans drink. Ingen ser, ingen ska märka något, men plötsligt är du knockad och försvarslös. De fantastiska budskap man ska gå därifrån ovetandes om att ha blivit påprackad är att man som tjej 1) inte ska ha sex när man går i high school (helst inte innan giftermål) 2) om du gud förbjude har sex, ha för guds skull bara sex med en enda person, annars är du en slampa 3) meningen med livet och allting är egentligen bara att hitta någon som kan tänka sig att vara din pojkvän, lyckas du med det så är livet en dans på rosor 4) råkar du komma på att du är homosexuell är det bra om du typ flyr. snabbt. spring därifrån. göm dig. and don’t ask, don’t tell.

Det värsta är väl egentligen att alla de jullovsfirande 15-åringarna inte verkar komma ihåg vad som har hänt när de reser sig upp ur biostolen. De blev knockade, de vaknade, de minns ingenting. Men egentligen har de ännu en gång blivit manipulerade av den könsstereotypa, antifeministiska, förklädda filmindustrin. Och jag kanske målar upp ett skräckscnarie, men förmodligen sår den där manipulationen både ett och tre frön i deras bakhuvuden om hur man ska vara och vad man ska göra enligt den förträffligt könsstereotypa mallen.

Jag borde ha köpt Feministiskt perspektiv till dem i julklapp allihop. Fan.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: