Ett typiskt getto?

Gellerup, västra Århus

I alla städer och i alla kommuner finns områden som är mer socialt utsatta än andra. Områden där underhållet av husen är eftersatt, där kriminaliteten är snäppet högre. Det är ett sorgligt faktum. Väster om Århus finns ett sådant område; Gellerup. En snabb sökning på ”Gellerup” på Jyllands-Posten och Politikken resulterar i rubriker som ”Kriminaliteten eksploderer i Gellerup”, ”Kristne og jøder flygter fra danske ghettoer” och ”Success med indsats i ghetto”.

En lika snabb sökning på ordet getto ger definitioner som: ”judestadsdel”, ”slumområde”, ”dit judar och ibland zigenare tvångsförflyttades. Svälten, trångboddheten och de dåliga hygieniska förhållandena i gettona ledde till hög dödlighet”. En majoritet av invånarna i Gellerup är första eller andra generationens invandrare, kriminaliteten är hög och medelinkomsten är väldigt låg. Men är det ett getto? Tveksamt. Socialt utsatt? Definitivt.

Kursen vi läser heter ”Stereotypes”. Jag antar att tanken är att vi inte bara ska urskilja stereotyperna, utan även ifrågasätta dem och förhoppningsvis använda kunskapen och skepticismen i vår journalistik. Men när grupperna i klassen ska tilldelas teman är ett av dem likväl ”Ghettoes” och i sin presentation berättar gruppen om sin äventyrliga exkursion till Gellerup. På vilket sätt har vi utmanat och krossat stereotyperna då? Inte alls. Åh, vad ledsen jag blir.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: