När det nya känns jävligt gammalt

De välsminkade flygvärdinnorna i Pan Am

Har börjat följa nya amerikanska tv-serien pan am Det utspelar sig på 1960-talet, är lagom underhållande och jävligt snyggt. Precis som mad men. Men jag kan inte låta bli att tänka att det borde gå att göra bra, snygga tv-serier som utspelar sig i nutid. En nutid som innehåller abortlagstiftning, föräldraförsäkring, kvinnliga chefer och i alla fall någon slags medvteenhet om maktförhållanden och könsroller. I stället för att låta fantasin flöda gör man drama av det som var och får samtidigt möjligheten att visa upp mängder av snygga, välpudrade unga kvinnor i åtsittande klänningar i en miljö där de är objektifierade i varje scen. Det smyger sig in små försök att rättfärdiga uppvisningen i stereotypa könsroller med små sidohistorier om kvinnor som känner sig nedvärderade och ouppskattade. Men det känns ändå som att alltihop bara är en anledning att få frossa i total brist på jämställdhet och osvikligt påtaglig sexism – det var ju så det var då. Kom på nåt nytt för sjutton.

Annons

5 reaktioner till “När det nya känns jävligt gammalt”

  1. Fast varför ska man just drömma sig tillbaka till ojämställdhet och sexism? Det måste finnas mycket annat att fly in i. Eller?

    1. Jo. Men grejen kanske är att man inte behöver bry sig, eftersom man kan skylla på att det det var förr, för länge sedan. ELLER så är det förtäckt ” det var bättre förr ”, dvs inte alls underhållning, utan anti-jämställdhets-propagande, i raffinerad form (som du tittar på ..)

      1. Fast att det är ju det som är grejen, de kommer undan genom att kunna säga ”det var då”. Det behöver inte ens vara förtäckt anti-jämställdhetspropaganda, det räcker med att helt okritiskt visa upp en bild av hur det var, utan att peka på vad som kanske inte var så bra. Och ja, jag tittar (men jag hoppas hoppas att mina kritiska glasögon hindrar mig från att svälja alltför mycket av den förskönade ojämställdheten)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: