Guldfiskaktivism

Det är inte bara guldfiskar som har ett extremt kort minne

Nordea har köpt en lägenhet för drygt 22 miljoner till sin danska VD samtidigt, som de sparkar 2000 personer. Det finns en massa fancy ekonomiska förklaringar om hur det ena är resultat och det andra balans och investeringar hit och dit. Det spelar ingen roll, det sticker i ögonen. Det är provocerande, och det borde vem som helst kunna räkna ut. Eller så är människorna på Nordea som tar de här besluten på ett så pass milslångt avstånd från vanliga, medelinkomstagares verklighet att de kanske inte ser det. Men det betyder inte att det inte finns andra som förstår (eller i alla fall passar på att dra nytta av Nordeas nedvärderande, provocerande attityd till vanliga människors värderingar). Som Swedbanks kommunikationsdirektör Thomas Backteman som säger till Svd att Swedbanks chef Michael Wolf  ”tjänar tillräckligt bra för att kunna betala sin egen bostad”. Ja, han gör väl det. Och det gör sannerligen Christian Clausen också.

När ämnet diskuterades i P3:s Morgonpasset var Hanna Hellqvist lika upprörd som jag. Frågan är vad hon, eller jag, kommer att göra med vår ilska? Förmodligen absolut ingenting. Vi är (de allra flesta av oss), som någon kallade det, guldfiskaktivister, vi är upprörda precis så lång tid som det tar att skumma en tidningssida, så fort vi har vänt blad så har ilskan runnit av oss. Vi skulle ju faktiskt kunna utnyttja vår konsumentmakt och byta bank. Jag har haft Nordea hela mitt liv. Jag skulle kunna ta någon slags ställning och flytta mina fjuttiga sparpengar till Swedbank, som har vett nog att inte förolämpa oss som inte tjänar miljontals kronor varje år. Det är en fin tanke. Men jag vågar inte lova att den verkställs, är alldeles för upptagen med att uppröras över det som står på nästa sida i tidningen.

Annons

En tanke på “Guldfiskaktivism”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: