En nästan riktig person

livechatt - det senaste inom kundservice

Försöker köpa en ny telefon och samtidigt byta operatör. Det går sådär. Har därför ett antal gånger de senaste dagarna använt chattsupport hos en av mobiloperatörerna. I stället för att ringa (sitta i telefonkö) så kan du sen en tid livechatta med kundservice och medan du väntar göra andra saker. Varje gång är det ett nytt namn i chatten, igår var det Lina och idag var det Sabine. Är hyfsat övertygad om att det är riktiga personer som sitter och slår på tangenterna, men det är ändå så pass systematiserat att jag nästan tror att jag chattar med en robot. Svaren är exakt samma: ”ett ögonblick ska jag titta på ditt ärende”, ”jag måste kolla upp det”. Tänker att de såklart måste formulera sig likadant och tänker sedan att för att utesluta att det ändå bli variationer och stavfel så har de olika knappar för att klistra in olika färdiga fraser, och ibland får de använda egna ord men ändå enligt en väldigt strikt mall. När jag tänker efter skulle det såklart vara mycket charmigare utan de där färdigkonstruerade fraserna. Men jag antar att någon undersökning har visat att det ger bäst resultat om alla formulerar sig likadant.

När jag har suttit på chatten en stund och snart fått svar på alla mina frågor börjar jag fundera på varför man hittade på livechatten som kundservice. Det går knappast snabbare, jag får sitta i kö även på chatten, även om jag kan göra annat samtidigt. Men när jag sitter i telefonkö kan jag slå på högtalaren och lägga ifrån mig luren. Det är inte enklare, jag måste ju lyckas formulera min fråga i skrift så att den blir begriplig. Svaren dröjer dessutom längre såklart eftersom att personen (roboten?) i andra änden måste formulera sig/trycka på rätt frasknappar. Det går helt enkelt inte riktigt att motivera, förutom kanske med argumentet att du inte behöver prata. Du kan alltså sitta på kundservicechatten till exempel när du är på jobbet utan att någon märker. Vilket ju är allas högsta önskan.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: