Framtiden är mörk – om du är kvinna

ImageLyssnade på ett intressant inslag i P1-morgon om kvinnors pensioner. Hälften av alla kvinnliga pensionärer i Sverige i dag lever på en pension som ligger under EU:s fattigdomsgräns. Hälften. Orsakerna är flera såklart. Ojämställda löner, deltidsarbete och ojämlik fördelning av föräldraledigheten och vabbandet. Slutsatsen blir kvinnor som väljer att arbete inom låglöneyrken inom vården och väljer att skaffa barn inte kommer att kunna leva på sin pension. Det är helt absurt. Det är individens ansvar, säger en del. Det är det såklart till en viss del. Men om alla skulle ta sitt individuella ansvar och välja mansdominerade, bättre betalda yrken så skulle samhället krascha totalt. Vi klarar oss inte utan våra välfärdsyrken, så är det bara. Lösningen är i stället, som Maria Hemmeström-Hemmingsson, huvudsekreterare i regeringens delegation för jämställdhet i arbetslivet, säger i inslaget, att göra något åt den ojämställda arbetsmarknaden. Frågan är om det är någon som vågar?
Ps. I samband med konferensen ”Deltid i Norden” skrev jag en artikel på samma ämne till Feministiskt Perspektiv, den kan prenumeranter på tidningen läsa här

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: