Le pays des mille collines

Är på reportageresa tillsammans med fotograf Martin Edström i landet med de tusen kullarna – Rwanda. Ett land som är lätt att förälska sig i (även om det också finns baksidor). Det är vänligt, otroligt vackert, lätt att förflytta sig, rent, perfekt temperatur och massor att se och upptäcka. Sa jag att det är otroligt vackert? Var jag än tittar ser jag böljande gröna kullar. Aldrig har jag sett ett så frodigt och bördigt landskap.

Men parallellt med allt det okomplicerade och njutbara är det svårt att förbise landets mörka historia. Det har gått 20 år sedan folkmordet. På 20 år hinner det hända mycket, men det  är också ingen tid alls i sammanhanget. Överlevare och förbrytare befolkar alltjämt stora delar av landet. Det är svårt att ta in. Svårt att ta in hur det kunde hända. Hur det tilläts hända. Och svårt att förstå hur rwandierna har klarat av att gå vidare. Hur de har orkat bygga upp nya liv.

I dag besökte vi Kigali Genocide Memorial Centre, ett museum och en minnesplats för besökare och överlevare. På ett av plakaten stod det att befolkningen knappast har fått någon psykologisk vård överhuvudtaget. 1995 gjorde UNICEF en undersökning som visade att 99,9 procent av alla barn blivit vittnen till våld. Nästan 80 procent hade förlorat någon familjemedlem. Det går inte att föreställa sig hur traumatiserad den här befolkningen är. Och det går inte att upphöra att imponeras av rwandiernas styrka och beslutsamhet att bygga upp ett nytt land som präglas av försoning och gemenskap.

Hit kommer jag definitivt att åka tillbaka. Det måste jag.

Annons

En tanke på “Le pays des mille collines”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: