Nu är den här! En interneguide om nätmobbning

Skärmavbild 2014-10-07 kl. 12.48.39I våras jobbade jag rätt flitigt med ett lite större projekt som nu är färdigt och lanseras i dag. Det är en internetguide som riktar sig till vuxna i barns närhet och som handlar om nätmobbning. De allra flesta unga i dag är på nätet varje dag, det är en del av deras vardag. Det betyder att det är något som vuxna i deras närhet måste förhålla sig till och det är där den här guiden kommer in.

Det absolut mesta med internet är bra. Det kan särskilt vara positivt för dem som är utsatta och ensamma, där nätet kan vara ett utmärkt sätt att få hjälp, stöd och träffa nya vänner. Men det händer också att barn och unga utsätts för kränkningar och obehagliga upplevelser på nätet och då är det viktigt att vuxna i deras närhet inte får panik och försöker lösa problemet genom att begränsa deras tillgång till nätet. Det betyder nämligen att man också tar ifrån dem stora delar av deras sociala liv. Och det är det som är budskapet med den här guiden. Prata med dem i stället! Prata om vad som är och vad som är dåligt med nätet och försök att tänka att det inte behöver vara svårare än att prata om allt annat som händer i deras liv i skolan och på fritiden. Och så är det viktigt att komma ihåg att vuxna inte ska veta allt om vad unga gör på nätet, de har rätt till integritet precis som alla andra.

Guiden är ett samarbete mellan Stiftelsen .SE och BRIS och finns att läsa och ladda ner här.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: