”It’s more peaceful here”

cropped-skc3a4rmavbild-2015-04-27-kl-12-09-32.pngHemkommen efter en vecka i Uganda. Bördig jord, blå himmel och soligt. Oändliga nyanser av grönt täcker de många kullarna som böljar fram i kilometer efter kilometer. Uganda är inte lika bergigt som grannen med de tusen kullarna, men tillräckligt för att vara lika häpnadsväckande vackert. Särskilt när man färdas längs med de rödfärgade grusvägarna långt bort från trafikbruset i Kampala. Tyvärr spenderade jag mer tid i trafikbruset än med den vackra utsikten på bilden.

Och när jag sitter i en kvav taxibil i en av de tillsynes evighetslånga bilköerna i Kampala frågar taxichauffören om jag har varit i Uganda förut. Jag svarar nej, men berättar att jag har varit i grannlandet Rwanda och tycker att det är ganska likt. Han håller med, men vill framhålla en stor skillnad: ”It’s more peaceful here”, säger han och ler. Efter att flera gånger ha blivit varnad för den höjda terrorberedskapen, och på bara ett par dagar sett otaliga tungt beväpnade vakter som kroppsvisiterar alla som vill gå in på en bar eller i en galleria, vill jag instinktivt säga emot. Men så minns jag vad en av mina intervjupersoner sagt dagen innan. Att delar av Uganda för mindre än ett decennium sedan befann sig i något som i det närmaste liknade ett inbördeskrig. Lord’s Resistance Army härjade i norra delarna av landet och satte skräck i tusentals människor. De striderna har tystnat och för en ugandier som har det som referensram kan landet nog kännas väldigt tryggt och fridfullt nu. Vad han menar med att det skulle vara mer fridfullt än Rwanda gick vi inte in på, men jag misstänker att han refererar till folkmordet, som trots allt inte ligger så långt tillbaka i tiden.

Vad man lägger in i begrepp som fridfullhet och trygghet är ju olika såklart. För mig är ett automatvapen på någons axel ett tecken på osäkerhet. Ett bevis på att det finns någon form av hot som det finns anledning att försöka värja sig emot. Ett bevis på att vi måste vara vaksamma. I andras ögon är kanske de tungt beväpnade vakterna en symbol för det motsatta – beskydd och trygghet i positiv mening. Vi finns här med våra vapen, alltså är säkerhetsläget är under kontroll.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: