Ljud

Radio & Podcast

Vad händer med kläderna som butikerna samlar in? – Plånboken i P1
Två tredjedelar av de kläder vi köper hamnar efter ett tag i soporna, men en del av det vi rensar ut ur skåp och garderober skänks också till olika insamlingar. Sedan ett par år tillbaka är det inte bara välgörenhetsorganisationer som tar emot använda plagg, utan även flera stora klädkedjor. Men vad händer egentligen med de insamlade kläder som vi stoppar i butikernas insamlingslådor?

Robotar ger råd om sparande – Plånboken i P1 
Är robotstyrd rådgivning spiken i kistan för bankernas personliga rådgivare? Reportage om den automatiserade bankrådgivningen, som är tänkt att vara billigare, effektivare och mer oberoende än bankernas rådgivning. Men hur bra funkar den? Och vill kunderna ha den?

Nedläggningshotad kvinnojour – Studio Ett i P1.
Forskning har visat att kvinnor med missbruksproblem är en särskilt våldsutsatt grupp men ofta har de ingenstans att vända sig eftersom de flesta skyddade boenden inte tar emot missbrukare. Stockholmsbaserade kvinnojouren Q-jouren riktar sig till just den här gruppen men hotas av nedläggning.

De osäkra anställningarna – Studio Ett i P1
Antalet unga i Sverige som har en osäker anställning ökar för varje år. Den här växande gruppen har blivit en egen klass som dessutom är en samhällsfara, det menar den engelske ekonomiprofessorn Guy Standing. Standing är före detta chef för enheten för socio-ekonomisk trygghet vid FN:s Internationella arbetsorganisation ILO och han kallar den nya klassen för Prekariatet. Nu turnerar han över hela världen med boken ”Prekariatet – den nya farliga samhällsklassen”.

Varför är vissa produkter rosa och riktade till tjejer? – Studio Ett i P1
Under hösten 2012 uppmärksammades ett antal produkter i olika medier för att de riktade sig till enbart kvinnor. Det handlade bland annat om tunna, rosa pennor och datorer med inbyggt horoskop. Men behöver vi verkligen produkter som är riktade till bara ett kön?

I Sverige kan Evi Molnar vara sig själv – Studio Ett i P1
Eva Molnar, trettio år, var 2013 en av Pridefestivalens många volontärer. Hon kom till Sverige från Ungern för fyra år sedan. Det var inte förrän då hon bestämde sig för att berätta för sina föräldrar att hon är homosexuell. Nu vill de inte ha någon kontakt med henne längre.

Porträtt på Bianca Kronlöf – Studio Ett i P1.
Våren 2012 blev skådespelaren Bianca Kronlöf känd som karaktären Snubben på Youtube. Under hösten gjorde hon succé med föreställningen Men det skulle ni aldrig våga på Orionteatern och Dramalabbet. Jag träffade henne ett par timmar innan hon skulle upp på scen.

Val i Tanzania 2010 – Studio Ett i P1
Hösten 2010 var det president- och parlamentsval i Tanzania. Två år tidigare skakades landet av en stor korruptionsskandal och delar av regeringen fick avgå, men problemen med den utbredda korruptionen lever kvar och inför valet var det en av de stora frågorna.

VM i amerikansk fotboll – Studio Ett i P1
Om du kan leva med att betrakta ett stukat finger som inget mer än ett irritationsmoment och gillar att ge allt i ungefär 10 sekunder i taget, då kanske amerikansk fotboll är något för dig. Vid världens första dam-VM i amerikansk fotboll i Stockholm gjorde det svenska damlaget bättre ifrån sig än väntat.
Lyssna här

Håkan Lidbos Sergelsymfoni – Studio Ett i P1.
Till ljudet av bland annat soptunnor, borrmaskiner och motorcyklar invigdes Stockholms kulturfestival på Sergels torg i augusti 2010. Kompositören Håkan Lidbo har själv beskrivit stycket Sergelsymfonin som ett jävla oväsen.

Siri Derkert på Moderna Museet – Studio Ett i P1
”Ned med vapnen” är bara ett av många budskap som är inristat i betongväggarna på Östermalsmtorgs tunnelbanestation i Stockholm. Det 46 år gamla konstverket har kallats ett av Sveriges viktigaste offentliga konstverk, men på Moderna Museet i Stockholm kunde man i augusti 2011 ta del av allt från modeskisser till gobelänger signerade konstnären Siri Derkert.

Tjejer spelar också dataspel – Studio Ett i P1.
Datorspelsbranschen växer så det knakar och det är mycket tack vare att kvinnor spelar allt mer, framför allt nya onlinespel. Men trots att kvinnorna spelar allt mer så lyser de fortfarande med sin frånvaro på utbildningarna i datorspelsutveckling och bland spelutvecklarna hos spelföretagen.

Annons
%d bloggare gillar detta: